Kleine geschiedenis van het Literair Café Helmond

Het Literair Café Helmond heeft zich tot doel gesteld mensen uit Helmond en omgeving op een laagdrempelige manier (nader) kennis te laten maken met literatuur.

Dat doet ze door zes keer per jaar een schrijver uit te nodigen. Elk seizoen zijn dat enkele gerenommeerde schrijvers, maar ook steeds een of meer debutanten. Lees hieronder wie er in Helmond voor het voetlicht traden in de afgelopen twintig jaar. Het initiatief voor een Literair Café in Helmond is genomen door de stichting Vrienden van de Openbare Bibliotheek Helmond.

Twee leden van die stichting t.w. Sjef Rijken en Olga Ferwerda met daaraan toegevoegd Martin Thijssen, Marije Goris, Regien v.d. Goor, Bert Hendriks, Cor Swinkels, Udo Holtappels vormden het bestuur van de Stichting Literair Café Helmond. De eerste avond die deze groep organiseerde werd gehouden op 13 september 1990 in de foyer van het Speelhuis en drs. P was te gast.

Er was voorspeld dat 'zoiets' in Helmond niet aan zou slaan. De foyer zat die avond echter bomvol. De daarop volgende avonden werden gehouden in de Gaviolizaal , waar o.a. de schrijvers Wiel Kusters, Marja Brouwers, Judith Herzberg en Joost Zwagerman lezingen hebben gegeven.

Op last van de brandweer mocht er vanwege het toenemende aantal bezoekers geen gebruik meer worden gemaakt van de Gaviolizaal en werden de avonden vanaf sept. 1994 gehouden in de Grote Zaal van het Speelhuis.

Willem Wilmink was een van de eersten die daar voor ons optrad, gevolgd door o.a. Remco Campert, Jan Wolkers, Gerrit Kouwenaar en Anna Enquist. Naast de avonden met bekende schrijvers werden ook zgn. regionale avonden gehouden waar amateur-schrijvers hun werk voorlazen. Het aantal bezoekers bleef stijgen, met als hoogtepunt de avond met Adriaan van Dis voor een uitverkocht Speelhuis.

De avonden met Thomas Roosenboom en Geert Mak (2000) vonden plaats in het Jan van Brabantcollege. Het Speelhuis werd in 2001 verbouwd en onze nieuwe locatie werd de aula van het Dr. Knippenbergcollege aan de Nachtegaallaan. De verwachting was dat het aantal bezoekers terug zou lopen. Het tegendeel bleek waar. In 2002 ontving het Literair Café uit handen van de Helmondse burgemeester W. van Elk de 'Heineken Award', een waarderingsprijs.

Na de verbouwing van 't Speelhuis waren er minder stoelen beschikbaar en was 't Speelhuis helaas te klein geworden voor 't Literair Café. Tot april 2006 werden de avonden gehouden in de aula van het Dr. Knippenbergcollege. Vanaf september 2006 vinden de schrijversavonden plaats in  Zaal Traverse aan de Kromme Steenweg  te Helmond.

In 2014 ontving het Literair Café de Carat-cultuurprijs en voor  2016 werd  het Literair Café  uitgeroepen tot “De Helmonder van het jaar”

In 2015 traden Marije Goris en Olga Ferwerda na 25 jaar  af als bestuurslid.Lid worden?

Vanaf €70.- bent u donateur van het Literair Café Helmond. U heeft gratis toegang tot onze 6 literaire avonden en mag bovendien gratis 1 introducé meenemen. Zo bespaart u 50% ! Ook ontvangt u voor elke avond informatie over de schrijver (per email en eventueel per post).

Nieuwe donateurs kunnen zich aanmelden via het secretariaat:

Wethouder van Wellaan 142
5703 CN Helmond
Tel. 0492 532496

Losse kaartjes kosten € 10,00 (tot 18 jaar € 5,00)
Kaarten zijn alleen aan de zaal verkrijgbaar.
Reservering van plaatsen is niet mogelijk.