Literatuurprijs 2020

Een schrijfwedstrijd voor volwassenen én een voor jongeren: daarmee willen het Literair Café Helmond en mede-initiatiefnemer Marije Goris een oude traditie in ere herstellen. Het thema is ‘Het moment’. Vanaf nu tot 8 januari aanstaande kunnen verhalen ingeleverd worden. De schrijfwedstrijd wordt mede georganiseerd door de gemeente Helmond, Bibliotheek Helmond-Peel en boekhandel De Ganzenveer.  

Het tijdstip van de schrijfwedstrijd is welbewust gekozen, zegt voorzitter Udo Holtappels van het Literair Café. ‘Deze tijd, waarin het sociale leven bijna tot stilstand is gekomen en waarin ook het Literair Café zijn lezersavonden noodgedwongen heeft moeten schrappen, is wellicht bij uitstek geschikt voor de liefhebbers om de pen ter hand te nemen

Het thema ‘Het moment’ is een richtlijn voor de schrijvers, deelnemers mogen zelf de titel kiezen. De inzendingen van de volwassenen moeten minimaal 1000 en maximaal 1500 woorden bevatten. Jongeren mogen een verhaal schrijven van minimaal 750 en maximaal 1000 woorden. Voor de jongeren zijn drie prijzen beschikbaar: 150 euro, 100 euro en 50 euro. De winnaar bij de volwassenen krijgt 500 euro; voor de tweede en derde prijs zijn respectievelijk 250 en 100 euro beschikbaar.

Een jury onder leiding van Linda Modderkolk van het Literair Café beoordeelt alle inzendingen. Schrijver – en voormalig stadsschrijver – Abdelkader Benali neemt ook zitting in de jury, net als de Helmondse schrijver/ cabaretier Luc de Graaf en Marije Goris namens de bibliotheek.

Verhalen moeten onder pseudoniem ingestuurd worden naar: schrijfwedstrijd@bibliotheekhelmondpeel.nl. Langere verhalen worden niet meegenomen in de beoordeling. Het verhaal mag niet eerder gepubliceerd zijn. Uit de inzendingen zal door de jury een shortlist worden samengesteld van 25 verhalen. Daaruit worden 5 genomineerden geselecteerd door de jury. Deze vijf verhalen worden voorgelegd aan Abdelkader Benali. Samen met de jury worden de winnaars gekozen.  Er wordt een boekje gemaakt met daarin de beste 10 verhalen.

Datum, plaats en tijdstip van de bekendmaking van de winnaars en de prijsuitreiking zijn nog niet bekend. Het streven is om een feestelijke bijeenkomst in het voorjaar te houden.

De belangstelling voor het schrijven en de literatuur vergroten

De Literatuurprijs is een initiatief van de bibliotheek, het Literair Cafe en de gemeente Helmond met de bedoeling de belanstelling voor het schrijven en voor de literatuur te vergroten. Elke twee jaar wordt er een schrijfwedstrijd gehouden.

2010
De laatste keer dat de verhalenwedstrijd werd gehouden was in 2010. Het thema was Het Kind in mij. Er waren 130 inzendingen. Behalve de plaatselijke juryleden, Heleen Volman, Bert Bijnen en Udo Holtappels, was Joost Zwagerman jurylid. Hij las de genomineerde verhalen en zocht samen met de andere juryleden het winnende verhaal uit: Rhea van Luc de Rooy. Hierna was er geen subsidie meer

2008
In 2008 was het thema: “Ik zou wel eens willen weten…”naar het bekende lied van Jules de Corte.Er kwamen 58 uitzendingen binnen, waarvan slechts 4 van jongeren. De Oeuvreprijs was postuum voor Jules de Corte, de Literatuurprijs Helmond was voor Lizette van Gennep met het verhaal “Een nacht om te horzelen”, de aanmoedigingsprijs was voor Michiel van Lierop met “Dagboek van een levende dode”. Voor het eerst werden de verhalen, die in de ogen van de jury potentiële winnaars waren, voorgelegd aan een bekend schrijver: Renate Dorrestein. Zij koos samen met de jury de uiteindelijke winnaar.

2006
In 2006 was er een record aantal inzendingen rond het thema De Ander: 93 verhalen en 87 gedichten. De Oeuvreprijs was voor Jacques Vriens. De Literatuurprijs voor Arend Veninga met het verhaal Op de Geeneindse Heide. De Jongerenprijs ging naar Ingrid Kielen met het gedicht De Artiest.

2004
In 2004 leverde het thema Leven als God in Frankrijk. 52 verhalen en 37 gedichten op. Voor het eerst werd er een Oeuvreprijs uitgereikt. Deze prijs ging naar Hans van de Waarsenburg. De Literatuurprijs was voor Eus Wijnhoven. De Jongerenprijs voor Daan Overgoor.

2002
In 2002 inspireerde het thema Passie maar liefst 84 auteurs. De Literatuurprijs ging naar Eric Vink. Els Coolen ontving de Aanmoedigingsprijs. Ook nu waren er twee winnaars van de Jong Talentprijs: Tessa van der Maden en Jiska Groenemans

2000
In 2000 was het thema Over de grens. De Literatuurprijs ging dat jaar naar Beppie van den Dries voor haar verhaal ‘Over de grens’. De Aanmoedigingsprijs was voor Matthijs Schiffers met ‘De paardenkietelaar’. Er waren twee winnaars van de Jong Talentprijs: Jiska Groenemans en Maud Maltha.

1998
In 1998 werd voor het eerst gewerkt met een thema: Het gevaarlijke glas van ons geluk. En werd er, ook voor het eerst, een Jong Talentprijs uitgereikt. Udo Holtappels won de Literatuurprijs Helmond met het verhaal ‘Het ritme van de wereld’; Luc de Graaf kreeg de Aanmoedigingsprijs met ‘De Maan’, en Chantal Roos de Jong Talentprijs voor haar verhaal ‘Een vlek in het landschap’.

1996
In 1996 kreeg Ria van Amelsfoort de Literatuurprijs Helmond met haar verhaal ‘De muur’, en Astrid de Keulenaar voor haar verhaal ‘In vogelvlucht’ de Aanmoedigingsprijs.

1994
In 1994 werd de schrijfwedstrijd om de Literatuurprijs Helmond voor de eerste keer gehouden. Men kon proza of poëzie inzenden. Winnaar was Rudy Korsten met ‘De zevende hemel’. De Aanmoedigingsprijs ging naar René van Rijt met ‘Hello Mister’.Lid worden?

Vanaf €70.- bent u donateur van het Literair Café Helmond. U heeft gratis toegang tot onze 6 literaire avonden en mag bovendien gratis 1 introducé meenemen. Zo bespaart u 50% ! Ook ontvangt u voor elke avond informatie over de schrijver (per email en eventueel per post).

Nieuwe donateurs kunnen zich aanmelden via het secretariaat:

Wethouder van Wellaan 142
5703 CN Helmond
Tel. 0492 532496

Losse kaartjes kosten € 10,00 (tot 18 jaar € 5,00)
Kaarten zijn alleen aan de zaal verkrijgbaar.
Reservering van plaatsen is niet mogelijk.