11 april: Vertalersgeluktournee

Dinsdag 11 april: Vertalersgeluk

Aan de vooravond van de bekendmaking van de longlist van de Europese Literatuurprijs 2023, begin mei, komen drie laureaten van deze prijs naar Helmond. De Europese Literatuurprijs wordt wel de Nederlandse Booker genoemd: de prijs bekroont zowel de schrijver als vertaler(s) van de beste hedendaagse Europese roman die in het afgelopen jaar in Nederlandse vertaling is verschenen.

Het Literair Café verwelkomt op dinsdag 11 april in Theater Het Speelhuis Jeanne Holierhoek, Saskia van der Lingen en Adri Boon. Na een korte inleiding over hun bekroonde vertaling, de stijl van hun schrijver en ‘geluksmomenten’ tijdens het vertalen, worden zij geïnterviewd door Alexander Reeuwijk. Reeuwijk is presentator, maar schrijft zelf ook, voornamelijk non-fictie en reisverslagen.

Jeanne Holierhoek ontving met de Frans-Algerijnse schrijfster Marie Ndiaye in 2011 de allereerste Europese Literatuurprijs voor de roman Drie sterke vrouwen. In 2017 ging de prijs naar de Britse auteur Max Porter en Saskia van der Lingen voor Verdriet is het ding met veren, dat nog altijd wordt herdrukt. Eind maart verscheen zijn vierde en nieuwste roman Shy in­ haar Nederlandse vertaling. Vorig jaar ging de Europese Literatuurprijs naar de Nocilla-trilogie van de Spaanse schrijver Agustín Fernández Mallo en vertaler Adri Boon, waardoor deze ‘writer’s writer’ een groter publiek vond. Boon werkt nu aan Mallo’s Trilogía de la guerra (Trilogie van de oorlog).

24 oktober: Babs Gons

Babs Gons (1971) is schrijver, dichter en spokenwordperformer, ofwel voordrachtskunstenaar. Ze debuteerde in mei 2021 met haar dichtbundel Doe het toch maar, die werd genomineerd voor de Herman de Coninckprijs en de Poëziedebuutprijs. In hetzelfde jaar schreef ze het Boekenweekgedicht en won ze een Poëziester met een van haar gedichten. Gons staat met haar werk op festivals, literaire programma’s, in musea, debatcentra en bibliotheken, draagt voor op radio en televisie en reist met haar werk de wereld rond. Door de maatschappelijke betrokkenheid en urgentie die uit haar werk spreekt, wordt Gons ook regelmatig gevraagd haar werk voor te dragen tijdens maatschappelijke initiatieven of gebeurtenissen zoals de Februaristaking en de Herdenking van het Slavernijverleden.