Skip to content

Schrijfwedstrijd Helmond 2024

Klim in de pen voor de Schrijfwedstrijd 2024

Arnon Grunberg gastjurylid

Literair Café Helmond, Bibliotheek Helmond-Peel, gemeente Helmond en CultuurContact hebben weer een schrijfwedstrijd georganiseerd. Dit keer met niemand minder dan Arnon Grunberg als gastjurylid. Hij zal samen met de andere juryleden uit de beste inzendingen de uiteindelijke winnaars bepalen. Ook heeft hij speciaal voor de middelbare scholieren in Helmond een aantal schrijftips opgenomen die in de lessen gebruikt kunnen worden. Waar moet je aan denken bij het schrijven van een kort verhaal en wat is er nodig om de verbeelding te prikkelen?

Stel je voor dat …

Het thema voor 2024 is ‘Stel je voor dat …’. Pak de pen op en schrijf dát verhaal dat je altijd al had willen schrijven. Met het brede thema willen we het experiment met genres en stijlen stimuleren. Van een psychologisch drama tot sciencefiction, van magisch realisme tot realistische fictie, alles kan. We zetten de deur open voor de grenzeloze mogelijkheden van de verbeelding.

Jong en oud

Er is een wedstrijd voor jongeren (14 t/m 18 jaar) en een voor volwassenen (19 jaar en ouder).

Het verhaal kan ingestuurd worden vóór 1 maart 2024. De winnaars worden begin mei bekendgemaakt. De drie beste verhalen per categorie winnen een mooi geldbedrag. Voor de jeugd: € 250 (1e prijs), € 100 (2e prijs) en € 50 (3e prijs). En voor volwassenen: € 500 (1e prijs), € 250 (2e prijs) en € 100 (3e prijs).

 

De spelregels

Het verhaal moet aan de volgende spelregels voldoen:

  • 14 t/m 18 jaar: schrijf een verhaal van minimaal 750 en maximaal 1000 woorden. 
  • 19 jaar en ouder: schrijf een verhaal van minimaal 1000 en maximaal 1500 woorden. 
    Langere verhalen worden niet meegenomen in de beoordeling.
  • Stuur het verhaal in onder een pseudoniem naar: schrijfwedstrijd@cultuur-contact.nl. Op een aparte pagina schrijf je je gegevens: naam, adres en geboortedatum.
  • Het lettertype is Calibri Light 11 pt.
  • Het verhaal mag niet eerder gepubliceerd zijn.
  • Je mag zelf een titel kiezen.

 

De jury

Een deskundige jury beoordeelt de verhalen: Linda Modderkolk (Literair Café Helmond, redacteur), Lisa van Oorschot (Literair Café Helmond, docent Nederlands), Manoe Snellens (Bibliotheek Helmond-Peel) en John van der Sanden (schrijver en theatermaker). Samen met gastjurylid Arnon Grunberg bepalen de winnaars van de Schrijfwedstrijd 2024. 

1994
In 1994 werd de schrijfwedstrijd om de Literatuurprijs Helmond voor de eerste keer gehouden. Men kon proza en poëzie inzenden. Winnaar was Rudy Korsten met ‘De zevende hemel’. De Aanmoedigingsprijs ging naar René van Rijt met ‘Hello Mister’.
1994
1996
In 1996 kreeg Ria van Amelsfoort de Literatuurprijs Helmond met haar verhaal ‘De muur’, en Astrid de Keulenaar voor haar verhaal ‘In vogelvlucht’ de Aanmoedigingsprijs.
1996
1998
Dit jaar werd er voor het eerst gewerkt met een thema: ‘Het gevaarlijke glas van ons geluk’. Ook werd er voor het eerst een Jong Talentprijs uitgereikt. Udo Holtappels won de Literatuurprijs Helmond met het verhaal ‘Het ritme van de wereld’; Luc de Graaf kreeg de Aanmoedigingsprijs met ‘De maan’, en Chantal Roos won de Jong Talentprijs voor haar verhaal ‘Een vlek in het landschap’.
1998
2000
In 2000 was het thema Over de grens. De Literatuurprijs ging dat jaar naar Beppie van den Dries voor haar verhaal met dezelfde titel. De Aanmoedigingsprijs was voor Matthijs Schiffers met ‘De paardenkietelaar’. Er waren twee winnaars van de Jong Talentprijs: Jiska Groenemans en Maud Maltha.
2000
2002
In 2002 inspireerde het thema ‘Passie’ 84 auteurs. De Literatuurprijs ging naar Eric Vink. Els Coolen ontving de Aanmoedigingsprijs. Ook nu waren er twee winnaars van de Jong Talentprijs: Tessa van der Maden en Jiska Groenemans.
2002
2004
In 2004 leverde het thema ‘Leven als God in Frankrijk’ 52 verhalen en 37 gedichten op. De Literatuurprijs was voor Eus Wijnhoven. De Jongerenprijs voor Daan Overgoor. Voor het eerst werd er een Oeuvreprijs uitgereikt. Deze prijs werd in het leven geroepen als waardering voor een auteur die in Helmond is geboren, woonde of werkte en zijn of haar sporen heeft verdiend op het gebied van de letteren. De eerste Oeuvreprijs werd toegekend aan Hans van de Waarsenburg.
2004
2006
In 2006 was er een recordaantal inzendingen rond het thema ‘De ander’: 93 verhalen en 87 gedichten. De Oeuvreprijs was voor Jacques Vriens. De Literatuurprijs voor Arend Veninga met het verhaal ‘Op de Geeneindse Heide’. De Jongerenprijs ging naar Ingrid Kielen met het gedicht ‘De artiest’.
2006
2008
In 2008 was het thema ‘Ik zou wel eens willen weten…’ naar het bekende lied van Jules de Corte. Er kwamen 58 inzendingen binnen, waarvan slechts 4 van jongeren. De Oeuvreprijs was postuum voor Jules de Corte, de Literatuurprijs Helmond was voor Lizette van Gennep met het verhaal ‘Een nacht om te horzelen’, de aanmoedigingsprijs was voor Michiel van Lierop met ‘Dagboek van een levende dode’. Voor het eerst werden de verhalen die in de ogen van de jury potentiële winnaars waren, voorgelegd aan een bekend schrijver: Renate Dorrestein. Zij koos samen met de jury de uiteindelijke winnaar.
2008
2010
De laatste keer dat de verhalenwedstrijd werd gehouden was in 2010. Het thema was Het Kind in mij. Er waren 130 inzendingen. Behalve de plaatselijke juryleden, Heleen Volman, Bert Bijnen en Udo Holtappels, was Joost Zwagerman jurylid. Hij las de genomineerde verhalen en zocht samen met de andere juryleden het winnende verhaal uit: Rhea van Luc de Rooy. Onder meer vanwege het ontbreken van subsidie werd er de daaropvolgende jaren geen wedstrijd meer georganiseerd.
2010
2021
Schrijfwedstrijd 2021: Het moment Uit meer dan 130 inzendingen koos de jury Annemieke de Schepper met Laatste Carnaval als winnaar van de Schrijfwedstrijd Helmond 2021. Ze schreef een verhaal dat het carnavalsfeest als moment van samenzijn waarin men het leven viert kiest om een ontroerend verhaal te vertellen over afscheid nemen en daardoor de betekenis van rouw voor het individu en de gemeenschap onder woorden brengt. De jongerenprijs was voor het verhaal 5 stappen om een hond te krijgen van Sylvie de Leeuwe. Het verhaal gaat over een jongen die liever een hond dan een oma wil. Een filosofisch verhaal dat zich afspeelt in een ziekenhuis.
2021