Skip to content

Wandelen langs gedichten en dichtregels

Op een aantal markante plaatsen in Helmond, zoals de Bibliotheek, het Speelhuis, hotel St. Lambert en hotel West Ende zijn gedichten of dichtregels op de gevels aangebracht. En op alle houten zitbanken in het centrum en in de Kasteeltuin staan korte gedichten of citaten uit proza van bekende en gerenommeerde dichters en schrijvers.

Aanleiding voor de wandeling was de eerste Oeuvreprijs van de gemeente Helmond die in 2004 werd uitgereikt aan de dichter Hans van de Waarsenburg. De oeuvreprijs is een onderdeel van de tweejaarlijkse Literatuurprijs Helmond en wordt als waardering toegekend aan een auteur die in Helmond gewoond en/of gewerkt heeft en zijn of haar sporen heeft verdiend op het gebied van de letteren. Enkele dichtregels van Hans van de Waarsenburg staan op de gevel van de ijssalon aan de Noord Koninginnewal.

In 2006 is de Oeuvreprijs toegekend aan de bekende kinderboekenschrijver Jacques Vriens. De schrijver heeft een deel van zijn jeugd doorgebracht in Hotel-restaurant St. Lambert. Jacques Vriens heeft hierover een gedicht geschreven waarvan de eerste regels zijn aangebracht op de zijgevel van het hotel. Het gehele gedicht is te lezen in het restaurant, bij de ingang.

Het Literair Café Helmond heeft zich tot doel gesteld mensen uit Helmond en omgeving op een laagdrempelige manier (nader) kennis te laten maken met literatuur.

In maart 2008 is de prijs postuum toegekend aan Jules de Corte. Zijn weduwe nam deze in ontvangst. Op 21 oktober 2008 zal aan de gevel van een pand in de Lambertushof een gedicht van Jules de Corte worden onthuld.

De literaire wandeling is een initiatief van en opgezet door de Bibliotheek, de Gemeente en het Literair Café met medewerking van het stadsmanagement. De eigenaren van de panden en winkeliers stelden een plek voor een gedicht ter beschikking en namen de kosten voor hun rekening.

Het boekje van de literaire wandeling, met op de achterkant een plattegrond, is nog verkrijgbaar bij het leescafé van de bibliotheek, ingang Speelhuisplein.