11 april: Vertalersgeluktournee

Dinsdag 11 april: Vertalersgeluk

Aan de vooravond van de bekendmaking van de longlist van de Europese Literatuurprijs 2023, begin mei, komen drie laureaten van deze prijs naar Helmond. De Europese Literatuurprijs wordt wel de Nederlandse Booker genoemd: de prijs bekroont zowel de schrijver als vertaler(s) van de beste hedendaagse Europese roman die in het afgelopen jaar in Nederlandse vertaling is verschenen.

Het Literair Café verwelkomt op dinsdag 11 april in Theater Het Speelhuis Jeanne Holierhoek, Saskia van der Lingen en Adri Boon. Na een korte inleiding over hun bekroonde vertaling, de stijl van hun schrijver en ‘geluksmomenten’ tijdens het vertalen, worden zij geïnterviewd door Alexander Reeuwijk. Reeuwijk is presentator, maar schrijft zelf ook, voornamelijk non-fictie en reisverslagen.

Jeanne Holierhoek ontving met de Frans-Algerijnse schrijfster Marie Ndiaye in 2011 de allereerste Europese Literatuurprijs voor de roman Drie sterke vrouwen. In 2017 ging de prijs naar de Britse auteur Max Porter en Saskia van der Lingen voor Verdriet is het ding met veren, dat nog altijd wordt herdrukt. Eind maart verscheen zijn vierde en nieuwste roman Shy in­ haar Nederlandse vertaling. Vorig jaar ging de Europese Literatuurprijs naar de Nocilla-trilogie van de Spaanse schrijver Agustín Fernández Mallo en vertaler Adri Boon, waardoor deze ‘writer’s writer’ een groter publiek vond. Boon werkt nu aan Mallo’s Trilogía de la guerra (Trilogie van de oorlog).

24 oktober: Sacha Bronwasser vervangt Babs Gons

Sacha Bronwasser is schrijver, spreker, kunsthistoricus en curator. Kunst is een belangrijke constante in haar werk. Ze was twintig jaar freelance kunstcriticus voor de Volkskrant en schrijft en spreekt nog steeds over kunst voor diverse media.

In oktober 2019 debuteerde ze als romanschrijver met Niets is gelogen, dat met veel aandacht en lovende kritieken werd ontvangen. In februari 2023 verscheen haar roman Luister, die nog meer juichende recensies ontving (o.a. de Volkskrant *****, NRC ****). Luister is het verhaal van de volwassenwording van een au pair in Parijs in de jaren tachtig, met een verband met de terroristische aanslagen in die tijd en in 2015. Kees ’t Hart schreef in de Groene Amsterdammer: ‘Toen ik het boek uit had, heb ik een tijdje voor me uit zitten staren. Beklemd en ontroerd. Zo kan het ook, ik bedoel, zo kan het nog steeds in literatuur.’

Sacha Bronwasser wordt op 24 oktober geïnterviewd door Frans Pollux.

Donateurs van het Literair Café kunnen met hun code twee plaatsen reserveren. Ongeveer een week voor aanvang gaan de overgebleven plaatsen in de vrije verkoop. Losse kaartjes kosten 10 euro. Bezoekers tot 18 jaar betalen 5 euro.

Meer informatie vindt u op www.literaircafehelmond.nl.

Sacha Bronwasser vervangt Babs Gons, die vanwege privéomstandigheden haar optreden in Helmond heeft moeten annuleren.